Photo 2

"Om morgenen 8. september 1939 var skibet på rejse fra Kiel til Malmø med salpeter. Trods faren i minefeltet mellem Falsterbo og Møen tog man ikke minelods om bord, man fulgte i stedet efter den finske damper Savonia, som havde lods om bord. Midt i feltet ramte skibet en mine, hvorved 8 af den 14 mand store besætning omkom, de overlevende blev sat i land i svensk havn."

(note 1)

Det kunne lyde som indledningen til en god udsendelse fra National Geographic, men det var såmænd bare målet for vores fyraftensdyk onsdag...

Efter lidt snak på telefonen enedes vi, dvs. Kenneth, Søren (som havde sin datter Laura med til at støtte far når han blev mobbet Laughing ) og jeg at mødes i Rødvig havn for en tur ud mod MINOS.

Vejrudsigten lovede fint vejr, 1 m/s i løbet af eftermiddagen og aftenen.

Vel ankommet til Rødvig kunne Kenneth desværre konstatere, at Havnefogeden ikke var til at træffe før omkring 18.30 (iflg. adskillige personer vi mødte og snakkede med på havnen), og da bådepladsen var låst med en kæde var det jo lidt af en udfordring...

Kenneth havde fået et varmt tip om at vi muligvis kunne låne en nøgle hos 'hjemmekøbmanden', som skulle ligge lige efter 'jernbaneoverskæringen', så med denne positionsangivelse var det en smal sag for mig at lokalisere købmanden Wink (efter små 10-15 min) for blot at konstarere at de havde skam ikke nogen nøgle.....

Heldigvis så var der en venlig sjæl som skulle have sin motorbåd op, som efter lidt snak med Søren og Kenneth var villig til at lade os låne nøglen til kæden, pyhh så var aftenen reddet..

I med båden, på med dragterne og redningsvest til Laura, læsse udstyret og så afsted. Efter ca 20 min sejlads (som jeg husker det), så ankom vi til MINOS hvor vi efter et forsøg (skulle hilse og sige at man ikke behøver at vægttræne når ankeret skal op fra 27m...) fik sat ankeret.

Planen var at Kenneth og jeg tog første dyk, da jeg har en 12L flaske, dernæst kunne Kenneth og Søren tage næste tur. ..

Vi aftalte i overfladen et dyk med bundtid på 20 min, således at der skulle være rigelig med luft til Kenneth's 2. dyk. Ok, nedad tovet gik det, i løbet af ganske få meter var jeg taknemmelig for min lygte, da det faktisk var blevet en smule overskyet i løbet af eftermiddagen. Efter ca 2. min (iflg min computer) nåede vi ned så vi kunne se bunden på ca 25 m, og kunne se hvor 'smukt' ankeret var lagt.

Efter min bedste vurdering lå ankeret ca 2 m. fra skroget af dette vrag. Sikke et vrag !!

Vraget står efter min subjektive vurdering ret op og ned på bunden, og vi var havnet foran på styrbords side. Vi 'svævede' herefter rundt om skibet, under hækken (her skal man være opmærksom på diverse fiskenet/trawl) og om på bagbords side hvor vi steg lidt op og ind over dækket.. Her fik Kenneth spottet en stor torsk (nej det var ikke den med lygten..) som gemte sig mellem en masse vragrester og stumper af trawl etc.. Der er en stor mænge forskellige effekter, så for mit eget vedkommende er det et vrag man kan dykke på rigtig mange gange uden at se det samme.

Vi fortsatte ned mod midten med styrehus (tror jeg det var), og efter styrehuset hvor vraget er faldet en del sammen. Herefter udover siden igen og tilbage ad styrbords side til ankertovet. Så var der faktisk 'allerede' gået 20 min., så efter en 'SAFE' opstigning og et sikkerhedsstop var vi tilbage ved båden igen. For mit vedkommende et fantastisk dyk, blandt mine top 3 på nuværende tidspunkt.. (ny dykker fra 2012).

En anden dykker har dokumenteret et besøg i Maj 2013 på youtube under lidt bedre sigt, se (note 2).

Nå, men op i båden med mig, og Søren klar og i vandet.
Desværre så fik Søren en Free-Flow fra sin Octopus, og trods adskillige forsøg på udbedring (der var dannet is af flowet i regulatoren), så var resultatet at da vi fik lukket for flasken og udbedret fejlen så var der kun 40 bar tilbage (note 3)....

Og da Søren ikke lige var klar til et fridyk på det tidspunkt Smile så var det afslutningen på turen til MINOS. Op i båden med alle, op med ankeret (igen, pyhh heldigvis var vi 2 igen til at hive det op - gad vide om der ikke er plads til en motor til at hive ankeret op..) og hjem med udsigt direkte til en smuk solnedgang. Efter min menig et fantastisk vrag, som vi godt kunne besøge igen...

Her er lidt kilder om MINOS:
Note 1: Info fra Vragguiden
Note 2: Youtube Klip
Note 3: Apropos Free-flow, her er lidt info fra Ninja Divers og Advanced Divers Magazine